Ei tapaamista tänään ja päivitys määräystilanteeseen
Hei,
Koronarajoitukset jatkuvat edelleen, joten tänään ei pidetä tapaamista. Pahoittelut myöhäisestä ilmoituksesta.
Tammikuun lennätys olisi ensi sunnuntaina ja ainakin toistaiseksi sääennuste näyttää alkaneen talven myötä lupaavalta. Palaan asiaan lähempänä.
Miehittämättömän ilmailun uusien määräysten piti astua voimaan vuoden vaihteessa, mutta viranomaiselta loppui taas aika kesken. Uusi yritys on helmikuun alussa ja tämä kuukausi mennään vielä tuttuun tapaan.
Mikä sitten tulee muuttumaan rakettiharrastajan kannalta? EU:n määräystekstiä on useampi sata sivua ja sitä pitää lukea yhdessä Suomen ilmailulain ja muiden paikallisten määräysten kanssa sekä huomioida siirtymäajat. Yritän yksinkertaistaa rakettien lennättäjän kannalta tärkeimmät pointit.
Puhtaiden uusien sääntöjen mukaan kaikelle toiminnalle tulee 120m korkeuskatto ja pitkä lista muita rajoituksia. Rakettien lennätys näiden puitteissa olisi aika tylsää hommaa, mutta onneksi sääntöihin on erilaisia poikkeuksia.
Kerhot saavat jatkaa toimintaansa kahden vuoden ajan hieman päivittyneen "lennokkimääräyksen" eli OPS M1-32:n turvin. Meidän kannalta homma jatkuu kuten ennenkin eli alle 1kg painava raketti luetaan vapaasti lentäväksi lennokiksi. Helmikuusta alkaen määräys koskee kuitenkin vain kerhojen piirissä tapahtuvaa toimintaa ja kukin kerho saa itse määritellä sen tarkemmin. SATSilla määrittely on vielä työn alla.
Kulmakorven lennätyspaikka saatiin vihdoin mukaan virallisten lennätyspaikkojen listalle. Korkeusraja on 1300 jalkaa merenpinnasta eli noin 320m kukkulan laelta. Myös radio-ohjattuja lennokkeja saa lennättää tämän rajan puitteissa. Myöhemmin alue tulee muuttumaan uusien määräysten mukaiseksi nk. UAS-vyöhykkeeksi.
Uusien sääntöjen mukaan kaikkien yli 250g painavien miehittämättömien ilma-alusten (myös siis rakettien) operaattoreiden tulee rekisteröityä. Rekisteröityminen on pakollista myös, jos ilma-aluksessa on "henkilötietojen tallentamiseen kykenevä laite" kuten kamera vaikka massa olisi alle 250g. Tämä koskee siis kaikkia, lennätti kerhossa tai yksin. Rekisteröityminen on operaattorikohtaista, eli jokaista lentolaitetta ei rekisteröidä, vain lennättäjä. Tietysti rekisteröityminen myös maksaa. 30e/vuosi, 75e kolmeksi vuodeksi tai 100e viisi vuotta. Rekisteröitymisen yhteydessä voi myös suorittaa ilmailumääräystentin, joka antaa oikeuden lennättää yli 250g painavia droneja ja lennokkeja, mutta 120m korkeusraja säilyy.
OPS M1-32 on voimassa kaksi vuotta, jonka jälkeen 120m ylittäminen vaatii jonkin uusien määräysten mukaisen poikkeusluvan. UAS-vyöhyke tulee vain Kulmakorpeen sekä muille lennokkien lennätyspaikoille, eikä niiden tarkemmista ehdoista ole vielä tietoa. Näiden lisäksi työn alla on nk. artikla 16:n mukaisia poikkeuksia, mutta niiden sisältö on vielä auki.
Uudet määräykset on suunniteltu puhtaasti suitsimaan kuvauskoptereiden toimintaa ja siinä samassa perinteiset lennokit ja raketit on survottu samaan muottiin. Moni asia tuntuu täysin mielivaltaiselta, mutta loppujen lopuksi pystymme kuitenkin jatkamaan toimintaamme.
Lisää tietoa sekä linkit määräysteksteihin löytyvät Ilmailuliiton sivuilta: http://lennokkimaarays.ilmailuliitto.fi/
Timo Toivanen Suomen Avaruustutkimusseura ry.
participants (1)
-
Timo Toivanen